Zahájení stavby výukového centra zemědělské univerzity

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.

„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.

Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.

Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.

Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

15.01.2024

Onkologický ústav má za sebou poklepání základních kamenů

V Masarykově onkologickém ústavu na Žlutém kopci v Brně u příležitosti 89. výročí jeho otevření, proběhl slavnostní poklep dvou základních kamenů staveb Centra onkologické prevence a Centra inovativní a podpůrné péče.

Číst více

24.11.2023

Stavbou roku 2023 se stal Pavilon péče o rodinu v Pelhřimově

Pavilon péče o rodinu v nemocnici Pelhřimov získala v letošním 31. ročníku soutěže Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství titul Stavba roku 2023. Výherce porota vybírala z 38 nominací a celkem 110 přihlášených staveb.

Číst více

18.10.2023

V Chýni začíná stavba svazkové školy pro 810 dětí

V Chýni u Prahy začíná stavba školy pro 810 dětí. Jde o investici přesahující jednu miliardu korun. Hotovo má být v květnu 2025. Důvod, proč vzniká svazková škola, je velký růst počtu dětí za posledních deset let, další lidé se do Chýně stále stěhují.

Číst více

23.06.2023

Dachser investuje do výstavby logistického centra v Kladně

Dachser Czech Republic postaví nový překládkový sklad a administrativní prostory na své hlavní pobočce v Kladně. S další halou která rozšíří stávající logistické centrum, vznikne nejmodernější a největší Dachser terminál v České republice.

Číst více