Zahájení stavby výukového centra zemědělské univerzity

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.

„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.

Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.

Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.

Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

20.04.2022

Stavba sportovní haly se za rok otevře školám i veřejnosti

Stavba nové sportovní haly na Studentské ulici ve Žďáře nad Sázavou staví Kraj Vysočina společně s městem Žďár nad Sázavou. Novostavba bude hotová v červnu příštího roku a kromě hlavní haly nabídne i dva menší cvičební sálky.

Číst více

23.03.2022

Věnovali jsme půl milionu na pomoc Ukrajině

Ve spolupráci s dobročinnou organizací ViZa, která organizuje a zajišťuje pomoc pro Ukrajinu jsme podpořili nákup potravinové zásilky do Zakarpatské oblasti. Přímou speciální pomoc ve formě trvanlivých potravin jsme financovali částkou 500 tisíc Kč.

Číst více

07.03.2022

V třebíčské nemocnici brzy budou operovat v novém pavilonu

Třebíčská nemocnice prochází v posledních letech zásadní proměnou. Po demolicích zastaralých a stavbě zbrusu nových pavilonů, kompletní změně infrastruktury a dispozičních řešení areálu nemocnice nyní postupně dokončujeme další z etap.

Číst více

24.01.2022

Vzniká multioborový pavilon s nulovou spotřebou energie

V areálu pelhřimovské nemocnice probíhá výstavba nového léčebného pavilonu za bezmála 600 milionů korun. Po dokončení se do něj přemístí současné provozy dětského, gynekologicko-porodnického a neurologického oddělení.

Číst více