Zahájení stavby výukového centra zemědělské univerzity

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.

„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.

Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.

Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.

Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

13.01.2022

Pro ČZU dokončujeme velmi moderní výukové centrum

Významné zkvalitnění výuky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů na České zemědělské univerzitě v Praze přinese zcela nové a moderní výukové centrum. Jde o ojedinělý projekt v Česku i ve střední Evropě.

Číst více

11.11.2021

V Dolních Břežanech mají nový moderní parkovací dům

V Dolních Břežanech byl slavnostně otevřen nový parkovací dům, který vyřeší nedostatek parkovacích míst v centru obce. Přidanou hodnotou je velmi zajímavé architektonické pojetí jehož autorem je uznávaný architekt Zdeněk Fránek.

Číst více

03.09.2021

Otevření Základní školy v Dolních Chabrech

Přestřižením slavnostní pásky jsme otevřeli dlouho plánovanou a očekávanou Dostavbu základní školy v Dolních Chabrech.
Stavba kombinovala rekonstrukci původní a dostavbu zcela nové části školy včetně tělocvičny trvala 18 měsíců.

Číst více

26.08.2021

Zdiměřická škola úspěšně zkolaudována

Základní škola Zdiměřice byla ve čtvrtek 26.8. 2021 úspěšně zkolaudována. V požadovaném termínu se podařilo novou budovu nejen postavit, ale i vybavit potřebným nábytkem, gastro vybavením, audiovizuální a počítačovou technikou. Stavba školy trvala 15 měsíců.

Číst více