Zahájení stavby výukového centra zemědělské univerzity

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.

„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.

Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.

Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.

Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

15.06.2023

Z Pardubické nemocnice zmizí poslední jeřáb

Stavbu urgentního příjmu v nemocnici v Pardubicích postupně přibližujeme k závěru. Budova je prakticky hotová a ze staveniště zmizí poslední jeřáb. Návštěvníci nemocnice se proto musí připravit na omezení.

Číst více

12.06.2023

LOG Point 112 získalo ocenění Ministerstva průmyslu a obchodu

Při letošním udílení cen Stavba roku Kraje Vysočina byla cenou poroty Ministerstva průmyslu a obchodu výjimečná průmyslová stavba Logistického centra LOG Point v Jihlavském Bedřichově.

Číst více

03.05.2023

Na prohlídku praxe jsme vzali další studenty středních škol

V rámci naší spolupráce se středními stavebními školami různých regionů jsme vzali studenty 3. ročníku Střední stavební školy v Hradci Králové. Studentům jsme představili dvě vlastní stavební realizace.

Číst více

06.04.2023

Jihlavským studentům stavební školy jsme ukázali stavbu nemocnice

Studenty z jihlavské Střední školy stavební jsme v rámci vzdělávání vzali přímo na realizovanou zakázku stavby nového centrálního urgentního pavilonu v Nemocnici Pardubice.

Číst více