ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.
„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.
Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.
Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.
Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.
16.09.2022
Výstavba areálu Základní školy v Šeberově byla slavnostně zahájena. Po dokončení všech prací na začátku roku 2025 pojme moderní budova 14 kmenových tříd, odborné učebny, kuchyni s prostornou jídelnou, zázemí pro pedagogy i navazující sportovní halu.
Číst více08.09.2022
V Národním technickém muzeu v Praze zazněla jména vybraných projektů letošní Stavby roku. V jubilejním 30. ročníku bylo na titul nominováno 31 staveb. Celkem soutěž má 79 přihlášených tuzemských projektů a čtyřmi stavby ze zahraniční.
Číst více28.06.2022
Slavnostního přestřihnutí pásky a slova se ujali rektor ČZU Petr Sklenička, děkan FAPPZ Josef Soukup, ministr zemědělství Zdeněk Nekula, ředitel VCZZP David Farský, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a ředitel PKS stavby Jaroslav Kladiva.
Číst více20.04.2022
Stavba nové sportovní haly na Studentské ulici ve Žďáře nad Sázavou staví Kraj Vysočina společně s městem Žďár nad Sázavou. Novostavba bude hotová v červnu příštího roku a kromě hlavní haly nabídne i dva menší cvičební sálky.
Číst více