Slavnostního přestřihnutí pásky a slova se ujali rektor ČZU Petr Sklenička, děkan FAPPZ Josef Soukup, ministr zemědělství Zdeněk Nekula, ředitel VCZZP David Farský, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a ředitel PKS stavby Jaroslav Kladiva.
Děkan FAPPZ Soukup zmínil mimo jiné i prestižní projekt DRIFTFOOD, který na fakultě startuje pod vedením celosvětově respektovaného odborníka prof. Constantinose Stathopoulose za účelem vybudování špičkového výzkumného centra pokročilých technologií pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin.
Výukové centrum tvoří celkem šest potravinářských provozů, které se zaměřují na zpracování masa, mléčných výrobků, pekárenskou a cukrářskou výrobu, zpracování ovoce a zeleniny, výrobu piva a lisování olejů. Kromě zmiňovaných technologií v budově najdete také senzorickou laboratoř, výživovou poradnu, gastroprovoz či řemeslnou prodejnu.
Zájem vidět prostory centra, které je unikátním projektem nejen v České republice, ale i střední Evropě byl obrovský. Komentované prohlídky pavilonu tak probíhaly až do pozdních odpoledních hodin. Téměř pět set návštěvníků mělo navíc možnost poctivé a lahodné produkty vyrobené v pavilonu ochutnat v rámci degustačního rautu.
Od nového školního roku bude Výukové centrum sloužit především studentům, kteří získají možnost nejen nahlédnout do potravinářských provozů, ale také seznámit se s jednotlivými technologiemi osobně v rámci svých praxí. Těšíme se na nové výrobní postupy a poznatky, které VCZZP přinese.
31.07.2025
Zahájili jsme stavbu nového parkovacího domu a Pavilonu rehabilitační, následné a geriatrické péče v areálu Nemocnice Jihlava. Investorem společného projektu parkovacího domu a nemocničního pavilonu je Kraj Vysočina.
Číst více10.07.2025
Přestřižením pásky jsme předali do užívání nový pavilon infekčního oddělení a ředitelství, současně také nové energocentrum. Rozsáhlá a náročná rekonstrukce původní budovy spolu s dostavbou za více jak 200 milionů korun.
Číst více09.07.2025
V příštích měsících vznikne v dolní části areálu zcela nová dvoupodlažní budova kuchyně a jídelny. Projekt za více než 100 milionů korun má za cíl kvalitní, energeticky úsporný a efektivní stravovací provoz pro pacienty i zaměstnance.
Číst více28.05.2025
Wera Werk je celosvětovou špičkou ve výrobě ručních a strojově poháněných utahovacích nářadí pro profesionály. Na severním okraji města Třebíč nyní vzniká závod na pozemku o rozloze tří hektarů a vznikne během následujících 18 měsíců.
Číst více