ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.
„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.
Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.
Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.
Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.
11.09.2025
Fakultní nemocnice Brno slavnostně zahajuje výstavbu nového pětipodlažního pavilonu Ústavní lékárny v areálu Bohunice. Nová lékárna částečně nahradí již neexistující budovy, které byly zdemolovány v rámci přípravy.
Číst více03.09.2025
Areál krajské Nemocnice Jihlava vstoupil do nové etapy své historie. Slavnostní poklepání základního kamene oficiálně zahájilo výstavbu moderního Pavilonu rehabilitační, následné a geriatrické péče a parkovacího domu s kapacitou téměř 400 míst.
Číst více01.09.2025
Základní škola VIDA v Chýni u Prahy je v mnoha ohledech jedinečná. Například jsou tu keramické dílny, polytechnická a špinavá dílna, cvičná kuchyňka, taneční sál či hudebna. Střecha budovy je pobytová.
Číst více10.07.2025
Přestřižením pásky jsme předali do užívání nový pavilon infekčního oddělení a ředitelství, současně také nové energocentrum. Rozsáhlá a náročná rekonstrukce původní budovy spolu s dostavbou za více jak 200 milionů korun.
Číst více