Zahájení stavby výukového centra zemědělské univerzity

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.

„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.

Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.

Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.

Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

14.11.2025

Nový domov pro seniory přinese moderní a respektující prostředí

Po letech příprav, plánování a úspor se v Litomyšli konečně začne stavět nový Domov pro seniory. Projekt, o kterém se hovoří už od roku 2014, začal slavnostním položením základního kamene.

Číst více

05.11.2025

Galavečer Stavba roku 2025 se stal úspěchem pro naše dvě realizace

Vítěze 33. ročníku soutěže organizované Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství porota vybírala z 46 českých a tří zahraničních nominovaných staveb. Celkem do soutěže bylo přihlášeno 130 realizací.

Číst více

31.10.2025

Moderní urgentní příjem se stal stavbou Pardubického kraje

V Pardubickém kraji byly vyhlášeny nejlepší stavby roku, mezi nimiž vyniká moderní urgentní příjem nemocnice a inovativní bytový komplex. Stavby byly pečlivě vybrány z celkem 15 nominovaných staveb.

Číst více

10.10.2025

V Louňovicích mají školáci čtyř obcí zcela výjimečnou školu

Zcela novou moderní a výjimečnou školu jsme slavnostně otevřeli ve středočeských Louňovicích poblíž hlavního města. Velkolepý projekt s názvem ZŠ LOŠBATES dal dohromady svazek čtyř sousedících obcí.

Číst více