Zahájení stavby výukového centra zemědělské univerzity

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.

„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.

Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.

Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.

Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

28.05.2025

Zahájili jsme výstavbu pro nový závod Wera Werk v Třebíči

Wera Werk je celosvětovou špičkou ve výrobě ručních a strojově poháněných utahovacích nářadí pro profesionály. Na severním okraji města Třebíč nyní vzniká závod na pozemku o rozloze tří hektarů a vznikne během následujících 18 měsíců.

Číst více

07.04.2025

Na Žlutém kopci vzniká nové centrum prevence rakoviny

V Brně na Žlutém kopci plně pracujeme na stavbě Centra onkologické prevence pro Masarykův onkologický ústav. Aktuálně tvoříme monolitické konstrukce pro třetí nadzemní podlaží. Kolem stavby tvoříme opěrné stěny a anglický dvorek, provádíme stěrky hydroizolací spodní stavby.

Číst více

18.03.2025

Třetí etapa dostavby campusu CERIT Science Park

Sedmipodlažní budova se čtyřmi podzemními podlažími určenými pro parkování vozidel. Kompozice stávajícího administrativního areálu je tímto doplněna třetím objemem, který tvoří společně se dvěma původními řádkovou kompozici.

Číst více

05.03.2025

Nový infekční pavilon už míří k dokončení

V areálu havlíčkobrodské nemocnice připravujeme dokončení nového infekčního pavilonu. Ten vzniká složitou rekonstrukcí a přístavbou zcela nové části. Aktuálně probíhá pokládka veškerých podlahových krytin, montáž rastrových podhledů a montáž vnitřních dveří.

Číst více