Zahájení stavby výukového centra zemědělské univerzity

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.

ČZU bude mít unikátní Výukové centrum zpracování zemědělských produktů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Stavbu Potravinového pavilonu zahájil ministr zemědělství pan Miroslav Toman.
Položení základního kamene a s ním spojené slavnostní zahájení stavby proběhlo také za přítomnosti prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové, rektora ČZU prof. Petra Skleničky a děkanky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů prof. Ivy Langrové.
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů, jehož realizaci finančně podpořila Evropská unie, je ojedinělým projektem v ČR i střední Evropě. Jeho unikátnost spočívá zejména v tom, že kombinuje reálné výrobní provozy, jako jsou například masný, mlékárenský, pekařský, pivovarnický, či moštárenský úsek.

„Díky novému Potravinářskému pavilonu si studenti budou moci doplnit teorii o tolik potřebnou praxi, protože jim umožní nejen sledovat, ale také se aktivně zapojit do výrobního procesu. To je pro úspěšné uplatnění absolventů velmi důležité. Vzdělané odborníky, kteří si rozumí s moderní technikou a technologiemi a mají zájem své znalosti dál rozvíjet, totiž velmi potřebujeme,“ řekl při slavnostním aktu ministr zemědělství Miroslav Toman.

Budova je navržena tak, aby studenti kromě výuky v učebnách, mohli sledovat výrobní proces zvenčí a zároveň také pracovat přímo ve výrobě za plného provozu. Jak potvrzuje prof. Ing. Roman Stupka, CSc., hlavní koordinátor projektu a proděkan FAPPZ, „takový přístup je v běžném potravinářském podniku nemožný. Příležitost seznámit se s výrobními technologiemi v reálném provozu, mají studenti jen velmi omezenou“.

Provoz umožní studentům poznat celý řetězec zpracování potravin, a to od výroby jednotlivých surovin, přes jejich technologické zpracování až po využití v gastronomii, a v neposlední řadě zhodnocení potravin u výživových poradců z hlediska jejich nutriční hodnoty. „Nová budova a její vybavení významně obohatí výuku odborníků na České zemědělské univerzitě a zvýší uplatnitelnost našich studentů na trhu práce“, shrnuje děkanka FAPPZ, prof. Ing. Iva Langrová, CSc.

Zahájení výuky v Potravinovém pavilonu je plánováno od května 2022.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

11.09.2025

Fakultní nemocnice Brno zahajuje výstavbu nové Ústavní lékárny

Fakultní nemocnice Brno slavnostně zahajuje výstavbu nového pětipodlažního pavilonu Ústavní lékárny v areálu Bohunice. Nová lékárna částečně nahradí již neexistující budovy, které byly zdemolovány v rámci přípravy.

Číst více

03.09.2025

Zahájili jsme stavbu nového pavilonu a parkovacího domu

Areál krajské Nemocnice Jihlava vstoupil do nové etapy své historie. Slavnostní poklepání základního kamene oficiálně zahájilo výstavbu moderního Pavilonu rehabilitační, následné a geriatrické péče a parkovacího domu s kapacitou téměř 400 míst.

Číst více

01.09.2025

Nová škola VIDA má atletický tunel a třídy na střeše

Základní škola VIDA v Chýni u Prahy je v mnoha ohledech jedinečná. Například jsou tu keramické dílny, polytechnická a špinavá dílna, cvičná kuchyňka, taneční sál či hudebna. Střecha budovy je pobytová.

Číst více

10.07.2025

Předali jsme infekční oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod

Přestřižením pásky jsme předali do užívání nový pavilon infekčního oddělení a ředitelství, současně také nové energocentrum. Rozsáhlá a náročná rekonstrukce původní budovy spolu s dostavbou za více jak 200 milionů korun.

Číst více