Nová škola v Ondřejově je inspirována proslulou hvězdárnou

Pro svazek obcí Ondřejov jsme otevřeli moderní základní školu pro 540 dětí. Škola nese jméno po bratrech Josefu a Janu Fričových, zakladateli proslulé ondřejovské hvězdárny jejíž téma se viditelně propisuje do designu celé budovy.

Základní škola bratří Fričů Ondřejov nese jméno po bratrech Josefu a Janu Fričových. Josef Jan Frič se stal po smrti svého bratra zakladatelem proslulé ondřejovské hvězdárny a její téma se viditelně propisuje do designu a architektury celé základní školy.

Díky nové škole mají ondřejovské děti nově k dispozici 18 kmenových učeben, 8 specializovaných učeben a laboratoří, tři družiny, knihovnu, novou moderní kuchyni s jídelnou se stoly pro 150 dětí a další prostory pro výuku i odpočinek.  Nechybí ani tělocvična s hrací plochou 20×40 metrů, která se dá rozdělit na poloviny, takže mohou probíhat dvě hodiny tělocviku současně.

Škola je vzdálena pouze 250 metrů od nejbližší nově zřízené autobusové zastávky a 400 metrů od náměstí. Zároveň je její poloha přímo vybízí k vycházkám do přírody, cesta k nejbližšímu lesu trvá jenom několik minut. Příjezd osobním autem je možný až před vchod do školy, prostor pro zastavení a parkování je však omezený.

Architekti odvedli dobrou práci, když kromě funkce mysleli i na estetiku a snažili se o splynutí nové velké stavby s okolím. Inspirace cihlovými budovami na staré hvězdárně je zřetelná.

Budova je postavena v pasivním standardu, což by mělo pomoci udržet náklady na energie v přijatelných mezích. Vytápění a ohřev vody je řešen tepelnými čerpadly země – voda. Zdrojem tepla je 20 vrtů o hloubce cca 140 metrů. Ke snížení spotřeby energií pomůže i fotovoltaická elektrárna o výkonu 30 kWp instalovaná na střeše budovy 2. stupně. Nová budova nám bude sloužit i jako „pomůcka“, na které můžeme ukazovat, že i velká stavba může být ohleduplná k životnímu prostředí, A zároveň můžeme děti přímo na místě seznamovat s technologiemi, které tento citlivý přístup ke světu okolo nás podporují.

Fotogalerie

Mohly by Vás zajímat další události

26.09.2024

V nové průmyslové lokalitě jsme odstartovali výstavbu

Pozemky v průmyslové zóně Jamská II ve Žďáru nad Sázavou nabízí město zájemcům již od počátku roku 2021. V oblasti na jihovýchodním okraji města se však ani bezmála čtyři roky poté žádná výstavba ve velkém zatím neodehrává.

Číst více

13.09.2024

V Šeberově jsme otevřeli novou základní školu pro 450 žáků

Představitelé hlavního města, městské části Praha-Šeberov spolu s dalšími hosty slavnostně otevřeli novou základní školu v Šeberově. Stavba zahrnuje 18 kmenových tříd pro 450 žáků s tělocvičnou a dalším zázemím.

Číst více

04.08.2024

Parta tří robotů staví nový depozitář v Pelhřimově

Na stavbě depozitáře pro Muzeum Vysočiny v Pelhřimově pracují tři zdící roboti od Wienerbergeru. Roboti v takovém počtu na jednom místě pracují vůbec poprvé. Stavba za zhruba 130 milionů korun, kterou financuje Kraj Vysočina by měla být hotová za dva roky.

Číst více

11.06.2024

Zmodernizovaná biatlonová chlouba je Stavbou Vysočiny

Soutěž Stavba Vysočiny zná své vítěze. Vyhlášením výsledků 22. ročníku soutěže za rok 2023 byly v sále Kulturního domu v Nové Městě na Moravě vybrány ty nejlepší z celkem 19 přihlášených stavebních realizací v kraji.

Číst více